Udruženje ,,Čuvari ognjišta“ uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, organuzuje Festival srpske trpeze u Tržnom centru BIG Rakovica.

Festival će trajati u periodu od 10 do 22 časa.

Cilj manifestacije je da doprinese očuvanju našeg gastronomskog nasleđa, prezentuje kulturu obedovanja na ovdašnjim prostorima. Uz želju da festival, kao višečulni događaj, učini iskorak u predstavljanju naše trpeze kao srpskog turističkog brenda.

Ovaj festival neguje osobenosti i običaje srpske trpeze kroz vekove kombinujući je s duhovnim doživljajima, tradicionalnom i izvornom srpskom muzikom, umetničkim prikazima, narodnom nošnjom, pojanjem i folkloron,

Primer toga je i krsna slava, koja je kao jedini element nematerijalne kulturne baštine Srbije upisana na Uneskovu reprezentativnu listu.

Кroz različite aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturnom programu posetiocima festivala predstaviće se veliki broj učesnika i izlagača. Na jednom mestu biće aktuelni prvaci i takmičari sa različitih manifestacija u Srbiji, kao i proizvođači hrane i pića, kojima se naša zemlja ponosi.

Srpska trpeza
Foto: Alo! Nikola Todorović

U takmičarskom programu nadmetaće se najbolji učenici ugostiteljskih škola iz Srbije i regiona. Predstaviće se i pobednici festivala domaćih specijaliteta iz raznih krajeva Srbije.

Ovog vikenda biće izabran i „najspecijalitet“ za ovu godinu.

Izlagači sa svojim proizvodima vrhunskog kvaliteta imaju tematski objedinjene štandove sajamskog tipa, a kulturni program se odvija uz nastupe eminentnih umetnika, koji će publici približiti našu tradiciju i istoriju.

Ulaz na Festival srpske trpeze je besplatan.

UZBUNA! Regionu preti nestašica mleka