U prelepom ambijentu u uvali između sela Grgurevci i Manđelos 2011. godine postavljeni su temelji za najmlađi fruškogorski manastir.

Između sremskih sela Grgurevci i Manđelos, nad izvorom svetih vrača – Kozme i Damjana, u neposrednoj blizini kultnog mesta kutka posvećenog svetom Jovanu Šangajskom nalazi se najmlađi fruškogorski manastir koji je posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom.

Prelepa drvena crkva, u šumi stogodišnjih lipa, izgrađena je od norveškog belog bora i čamovine nabavljene u Bosni i Hercegovini. Svojom arhitekturom odudara od ostalih fruškogorskih manastirskih crkvi, što ga čini posebnim.

Ktitoru ove crkve Milanu Milankoviću, poreklom iz Brodca kod Bijeljine, a koji živi i radi u Pertu u Australiji, uručen je Orden Svetog Save.

Milanković je još 2011. godine, boraveći na Fruškoj gori, obećao pomoć za izgradnju manastira, međutim tada je doživeo i tešku porodičnu tragediju.

Manastir na mapi:

Manastir mapa
Manastir mapa

Na Vranjašu, gde je sada podignuta crkva i manastir, Milankovićeva 16-godišnja kćerka ođednom je izgubila svest. Prevezli su je hitno u bolnicu u Beograd, ali joj nije bilo spasa. Od tada su ožalošćeni roditelji odlučili da budu ktitori crkve u znak sećanja na prerano umrlu ćerku.  Nalazi se u selu Manđelos, u opštini Sremska Mitrovica. Od ovog izvora Rimljani su u prvom veku izgradili vodovod koji je Sirmium (današnju Sremsku Mitrovicu) snabdevao vodom sve do 4. veka. Ostaci ovog vodovoda postoje i danas.

Izvor:HitFm/N.D.