Poslanici Skupštine Srbije započeće danas posebnu sednicu, a na dnevnom redu je izbor nove Vlade Srbije na čijem čelu će se treći put naći Ana Brnabić. Ona će na početku zasedanja izneti svoj ekspoze i predlog ministara, prenosi Pink.

Prema predlogu koji je upućen skupštini, nova vlada će pored premijerke imati još 28 ministara od kojih su trojica bez portfelja.

Prvi potpredsednik vlade biće Ivica Dačić koji će biti i šef diplomatije. Za potpredsednike su predloženi ministar finansija Siniša Mali, ministarka kulture Maja Gojković i ministar odbrane Miloš Vučević. On je do sada obavljavao funkciju gradonačelnika Novog Sada.

Svoje ministarske pozicije i resore zadržali su ministarka pravde Maja Popović. Zaštite životne sredine Irena Vujović, prosvete Branko Ružić i za brigu o selu Milan Krkobabić.

Dosadašnji šef diplomatije Nikola Selaković prelazi na mesto ministra za rad, boračka i socijalna pitanja. Darija Kisić Tepavčević biće zadužena za brigu o porodici i demografiji. Tomislav Momirović sa saobraćaja prelazi na resor unutrašnje i spoljne trgovine.

Novi ministri u vladi koji su do sada već bili na javnim funkcijama su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. On je do sada bio na čelu BIA, ministar privrede Rade Basta koji je došao sa mesta direktora „Beogradskih elektrana“, ministar saobraćaja biće Goran Vesić, doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda.

Za ministarku za evropske integracije biće predložena profesorka fakulteta političkih nauka Tanja Miščević, dugogodišnji poslanik SNS-a Aleksandar Martinović predložen je za ministra državne uprave i lokalne samouprave, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov preuzima resor ljudskih prava, dok će doktorka Danica Grujičić voditi ministarstvo zdravlja.

Bivši trener odbojkaške reprezentacije i Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić predložen je za ministra sporta.

Nova lica u vladi biće ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković koja stiže sa mesta državne sekretarke u ministarstvu za zaštitu životne sredine.  Dubravka Djedović Negre sa mesta članice Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke dolazi da preuzme energetiku.

Nova ministarka nauke biće direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović. Direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru Husein Memić biti zadužen za turizam.

Dosadašnji šef vladine Kancelarije za informacionu tehnologiju Mihailo Jovanović biće zadužen za informisanje i telekomunikacije. Dosadašnji šef kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević vodiće istoimeno ministarstvo.

Treća vlada Ane Brnabić imaće čak tri ministra bez portfelja i to Novicu Tončeva i Djordja Milićevića iz SPS-a kao i Edina Djerleka, nekadašnjeg šefa kabineta muftije Muamera Zukorlića i portparola Stranke pravde i pomirenja.