Godinu dana nakon preležanog kovida zamor i malaksalost oseća 90 odsto osoba starijih od 65 godina, pokazali su preliminarni rezultati istraživanja o postkovidu koje sprovodi tim lekara Odeljenja gerijatrije KBC Zvezdara.

Oko 80 odsto ispitanika je navelo da još uvek imaju probleme sa poremećajem koncentracije i pamćenja, da su postali zaboravni. Kod 70 do 80 odsto žena kao simptom postkovida prisutno je opadanje kose i preznojavanje. Oko polovine ispitanika ima ubrzan srčani rad, dok isto toliko oseća anksioznost, piše Juronjuz.

Načelnik Odeljenja gerijatrije prim. dr Dejan Trailov rekao je da su rezultati studije zabrinjavajući.

– Pričamo o simptomima postkovida koji traju više od godinu dana. Zvanično postkovid traje tri ili šest meseci. Naša studija pokazuje da simptomi traju i nakon godinu dana. Nama je blizu 90 odsto pacijenata prijavilo zamor i malaksalost. Govorimo o pacijentima starijim od 65 godina – pojašnjava dr Trailov, koji je bio jedan od kooordinatora kovid bolnice kada je KBC Zvezdara bila u crvenoj zoni.

Dodaje da se odmah iza zamora na drugom mestu kao simptom postkovida navodi poremećaj pamćenja, zaboravnost, poremećaj koncentracije i da se oko 80 odsto ispitanika izjasnilo da ima taj problem, a posebno žene.

– Kod žena dominira još i opadanje kose i preznojavanje. To nam je navelo između 70 i 80 odsto ispitanica. Tahikardiju – ubrzanje srčanog rada, ima oko 50 odsto pacijenata, dok isto toliko ispitanika oseća neraspoloženje, depresivnost, anksioznost – pojasnio je on, i dodao da se kod pacijenata kao posledica kovida javljaju i poremećaji spavanja, često se bude noću.

Četiri knjige po ceni kutije cigareta