10 jednostavnih načina da se umanji potrošnja električne energije.

Kako je istakao predsednik Aleksandar Vučić, u Srbiji nisu planirana isključenja struje. Građani koji budu imali manje račune u odnosu na isti period prošle godine dobiće popust na cenu električne energije.

– Daćemo dodatni popust kakav nisu očekivali, jer nam je jeftinije da platimo 57 evra svoje proizvodnje po megavatu. Toliko nas košta proizvodnja struje, iako se prodaje građanima za oko 41 evro. Uz te popuste neka košta i 100 evra po megavatu. To je jefinije nego da uvozimo struju kad bude koštala 1.000 evra po megavatu. Da građani ne osete ništa, da uštede i da im račun umesto četiri hiljade dinara, bude tri – naveo je Vučić.

Za uštedu struje dovoljno je proveriti izolaciju zidova, vrata i prozora. Treba racionalizovati korišćenje velikih potrošača. To su bojler, TA peć, rerna, šporet, sve vrste grejalica, pegla, veš-mašina i mašina za pranje sudova, frižider i zamrzivač.Tako svako domaćinstvo može da smanji potrošnju električne energije i do 80 odsto godišnje.

Provereni trikovi

  1. Izolacija prozora i vrata

Ako ne postoji mogućnost zamene stare stolarije novom, rešenje su zaptivne/izolacione trake. One obezbeđuju za dva do tri stepena višu temperaturu u stanu.

Ušteda 50 odsto

  1. Zamena običnih sijalica led rasvetom

Savremene led sijalice uštede i više od 80 odsto električne energije u odnosu na običnu. One oko 90 odsto električne energije pretvore u toplotu koja ne služi ničemu. Led sijalice koriste struju samo za proizvodnju svetlosti.

Ušteda: 80 odsto

  1. Ekspres-lonac

Kuvanje u ekspres-loncu skraćuje vreme pripreme.

Ušteda: 70 odsto

  1. Mikrotalasna pećnica

U mikrotalasnoj pećnici jelo je gotovo za 15 minuta, dok je za isti posao u rerni potrebno bar sat. Korišćenjem ovog aparata četiri puta nedeljno potrošnja električne energije se smanjuje za 80 odsto.

Ušteda: 80 odsto

  1. Kraće tuširanje

Ako samo dvoje ljudi smanje vreme tuširanja za po minut, potrošnja električne energije se smanjuje za 40 odsto.

Ušteda: 40 odsto

  1. Termostat u frižideru namestiti na srednju temperaturu

Ukoliko se stvori led debljine pet milimetara, to povećava potrošnju struje za oko 30 odsto. Držanje termostata na srednjim vrednostima  omogućava dodatnu uštedu od 15 odsto.

Ušteda: 45 odsto

  1. Racionalno korišćenje klima-uređaja

Isključivanje klime tokom leta na pet sati smanjuje potrošnju za 25 odsto.

Ušteda: 25 odsto

  1. Temperatura u sobi 20 stepeni

Smanjenje temperature od pet stepeni znači uštedu od 30 odsto. Dovoljno je da sobna temperatura bude 20°C, hodnika 15°C. Temperatura dnevne ili radne sobe može biti između 20°C i 22 C. Preporučljiva temperatura spavaće sobe oko 18°C.

Ušteda: 30 odsto

  1. Veš-mašina

Pranje veša na 40 umesto na 60 stepeni smanjuje troškove za 50 odsto. Smanjenje sa 60 na 30 stepeni donosi čak 67 odsto uštede.

Ušteda: 67 odsto

  1. Gašenje aparata iz struje

Televizor, kompjuter, punjač za telefon struju ne troše jedino ako im se kabl izvuče iz utičnice. Tako, na primer, gašenje TV aparata smanjuje potrošnju struje za 24 odsto.

Ušteda: 24 odsto