Veoma topao i sunčan vikend prekinule su padavine i niže temperature u pojedinim delovima Srbije. Prema najavi meteorologa vreme će narednih nekoliko dana biti nestabilno i umereno toplo.

Marko Čubrilo, meteorolog, iz Novog Sada, je objavio prognozu. U njoj navodi da se prva tri dana ove sedmice očekuje dosta sparine uz česte pljuskove. Biće umereno toplo i nestabilno. Prvog septembra usled premeštanja hladnog fronta, padavine će biti prolazne i stiže jače osveženje.

Vreme će danas biti promernljivo oblačno i nestabilno uz pojavu grmljavinskih pljuskova, posebno sredinom dana i posle podne.

Kada je u pitanju region Čubrilo kaže da je najveća verovatnoća za pojavu pljuskova nad središnjim i severnim predelima BiH, zapadnom i središnjom Srbijom i ponegde nad istokom Hrvatske, a najmanja nad jugom regiona i većim delom Jadrana.

-Vetar će biti slab, severozapadni osim u zoni pljuskova gde na kratko mož biti jak. Dnevni maksimum malo niži u odnosu na protekle dane i trebao bi se kretati od +23 do +27 stepeni Celzijusa. Do četvrtka bez veće promene, umereno toplo i nestabilno uz lokalne pljuskove sa grmljavinom i moguće lokalne nepogode. Vetar uglavnom slab, osim u zoni pljuskova gde na kratko može biti vrlo jak – kaže Čubrilo za Alo!.

Dnevni maksimum će biti od +24 do +29 stepeni Celzijusa.

Procena je da će se u četvrtak će preko nas premeštati hladan front iza kojeg će nadirati osetno svežiji vazduh.

– Još nije sasvim jasno koliko će se hladnog vazduha probiti do nas. Večernji ECMWF ima dosta jak upad hladnijeg vazduha, te bi u četvrtak uz prolaznu kišu usledilo i osetnije osveženje i maksimumi bi bili do oko +28 na jugoistoku Srbije i jugu regiona. Vetar bi bio u okretanju na severni i u zoni fronta na kratko jak – kaže Marko Čubrilo.

U petak su moguće padavine, posebno nad središnjim i jugoistočnim delovima regiona, dok bi na severu uglavnom bilo suvo, a posle petka bi se razvedrilo, ali bi narednih nekoliko noći bilo vrlo sveže uz minimume koji bi se kretali od +10 do +16, lokalno samo oko +7 stepeni Celzijusa, dok bi dnevni maksimumi bili u postenom porastu.