Ministarstvo energetike predložilo je niz mera štednje za lokalne samouprave, javna preduzeća, privredu i domaćinstva. Državni sekretar u resornom ministarstvu Zoran Lakićević kaže da je ključ u promenama navika.

Ukazuje da trenutna situacija u svetu ima odjeke na globalnu energetsku krizu koja se preliva i u smislu ekonomske krize.

Pred nama je teška zima, ističe Lakićević. On kaže da su upravo zbog toga i donete preporuke kako bi se uštedela struja tamo gde je to moguće.

„Te preporuke nisu obavezujuće. Poslate su prema svim jedinicama lokalnih samouprava, javnim preduzećima i javnim ustanovama da naprave planove za štednju energije“, dodaje Lakićević.

Ukazao je da su iz planova štednje izuzeti vrtići, škole, bolnice, ustanove socijalne i zdravstvene zaštite.

„One se primenjuju samo tamo gde je moguće i očekujemo da svako od ovih subjekata odredi mere koje će da primenjuje“, navodi Lakićević.

Sa četiri uređaja ušteda čak 20 odsto

Kada je reč o preporukama za štednju u domaćinstvima, Lakićević kaže da se one odnose na četiri glavna uređaja koja koristimo.

To su bojler, mašina za veš, šporet i frižider. Ako bismo smanjili temperaturu u bojleru za jedan podeok, obratili pažnju na kuvanje, temperaturu u frižideru podesili na četiri stepena,  mogli bismo da uštedimo po pet odsto energije“.

Naglašava da kada se sabere ušteda sva četiri uređaja, to je 20 odsto uštede.

„Imate račun manji za 20 odsto, plus sada se dobijaju popusti. Tako za 20 odsto odsto uštede energije možete da dobijete popust od 20 odsto. Ako je prosečan račun za struju u Srbiji 5.000, račun bi vam uz ove uštede bio 3.000 dinara“.

Da bi nam računi bili manji treba da uključujemo uređaje kada je jeftina struja. U Beogradu je od 00 do 8 ujutru, u Vojvodini od 23 do 7, a u centrlanoj od 22 do 6 ujutru.

„Svaki građanin to može da proveri na svom brojilu kada mu se strelica ide na gore ili na dole, pa da proveri tačno to vreme„, navodi Lakićević.

Na pitanje šta bi još moglo da se uradi, ističe da je zamena sijalica veoma važna i u javnom osvetljenju i u domaćinstvima.

„Led sijalice deset putanja manje troše energije i pet do deset puta duže traju“, rekao je Lakićević

Ko je dostavio planove štednje

Ističe da država svakodnevno uvozi struju, da je pre neki dan uvezeno sedam odsto i da je za to plaćeno oko 2,5 milioona evra.

Konstantno celog leta mi imamo uvoz električne energije. Tokom leta je razlog što su niske akumulacije, sada je malo počela da raste potrošnja, proizvdnja električne energije iz uglja nije dovoljna i iz tog razloga uvozimo. Naše projekcije su da ćemo za ovu zimu uvoziti struje za više od dve milijarde evra“, navodi Lakićević.

Vučićev govor gledaniji od Zelenskog